Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.
Uchovat si nadhled není snadné. Někdy je potřeba si pro něj doletět a vzít si ho zpět.

A jedním z posledních zážitků a lidí, kteří mě inspirovali, je jednomotorová Cessna 172, její pilot Martin, dispečer Tomáš a jejich životní styl.  

Létání. Zážitek prostý (v dnešní době plné možností), ale setkání s lidmi, kteří za ním stojí, nabízí víc, než jen si „létání s hlavou v oblacích“. Nikdy mě nelákal adrenalin nebo extrémy. Ty ráda přenechám odvážnějším povahám. Vždycky mě přitahovalo poznávání a možnost rozšiřovat si obzory. Nahlédnout při tom do zákulisí různých světů a podívat se na svět zase jinýma očima.

Na palubě dopravních letadel jsem se zatím vždy cítila bezpečně. A tak trochu jako ve vlaku. Rychle, hromadně a neosobně. Místo toho mě ale poslední roky lákají malá letadla, větroně, balóny. Takže první takovou příležitost proletět se čtyřmístným letadlem nešlo odmítnout!

Stačí si prostě přát a život nám naše sny vyplní. I když většinou tak nějak po svém. :)

A tak se stalo, že mě kamarádka před narozeninami překvapila a darovala mi sólo vyhlídkový let malým letadlem od Impresio.eu. A prý jestli chci, můžu se pilota ptát, na co chci (samozřejmě k létání :) ) a dokonce se na chvíli stát pilotem. Jen já sama – za kniplem jednomotorové Cessny 172!

Umíte si to představit? Jen vy, pilot a váš vlastní knipl? Super! Věděla jsem, že to bude jiné a jen počasí ve mně vzbuzovalo respekt. Předpovídaný vítr a déšť nebyly nic lákavého, a tak se nakonec první let zrušil a já si musela počkat na jiný, příznivější den.

Když je práce vášní i koníčkem
Kamarádka mě jistila zezdola s blicím pytlíkem a nohama pevně na zemi. A já se s důvěrou svěřila do rukou pilota Martina a dispečera Tomáše. Oba mě překvapili svým mládím, ale jejich dobrá nálada a profi přístup byly dobrým signálem.

„Loni jsme nalítali 620 hodin. Jinak létám už třináct let a začínal jsem v Brně v Medlánkách na větroních a ano, jsme tady docela mladý kolektiv,“ vysvětlil mi na uklidněnou Martin. „A říká se, že nejzkušenější piloti jsou ti, kdo začínali na větroních, protože na přistání máte jen jeden pokus,“ dodal s úsměvem.

Oba dva každou volnou chvíli tráví na letišti (nebo jinde v letadle!). A vůbec jim nevadí, že boháči z nich nebudou… A to se mi vždycky líbí, když je práce pro lidi vášní i koníčkem. 

Nadhled? Stačí tak málo
Venku na nás čekala čtyřmístná Cessna 172, lehký jednomotorový hornoplošný letoun. Na pohled vypadal až retro-romanticky. „Kdy byl asi vyrobený?“ napadlo mě. Tento model se prý začal vyrábět už v roce 1956! Náš stroj byl však o několik dekád mladší. Uff.

Pak už Martin s Tomášem jednoduše naši Cessnu čapli a s lehkostí, jako kdyby vážila pár desítek kilo (namísto okolo 800 kg), ji přesunuli na místo, odkud jsme měli startovat. A zatímco celé letadlo kontrolovali, já si mezitím mohla zahrát na modelku a zapózovat pro památeční fotky. :)

Jakmile jsme dostali povolení ke startu a letu, dostavil se pocit totální svobody, volnosti a nadhledu nad pozemskou krásou.

A v tu chvíli jsem opět silně pocítila nadšení z toho, jak práce a život mohou být nádherné. Pokud si to umíme zařídit (a taky k tomu máme odvahu a víme, jak na to). Vždycky cítím nadšení, když jsem ve společnosti lidí, kteří se živí tím, co je v životě nejvíc baví. Vyrostla jsem v době a prostředí, kde práce byla pro běžné lidi především dřina a povinnost. V této realitě se žije i nadále, ale mladá generace už to vidí jinak. Víc si váží svého času a vynaložené energie na to, aby dělali za peníze něco, co je nebaví nebo vysiluje atd.

Zodpovědnost? Převezmi knipl!
Věděla jsem, že poletíme, kam budu chtít – s nadhledem prozkoumat Brno, Špilberk, Petrov a samozřejmě Brněnskou přehradu, Masarykův okruh nebo hrad Veveří. A pak to přišlo! V několikasetmetrové výšce jsem se sama chopila kniplu! Vyzkoušela jsem si, jak letadlo usměrnit, jak stoupat i klesat, zatáčet, držet směr ve volném prostoru… Oproti řízení auta rozdíl – ačkoliv vše se zdálo jednoduší. Ovšem skutečná odpovědnost za let byla v mých rukách jen veeelmi zdánlivě. 

Ten pravý adrenalin měl ale teprve přijít. A když, nevíte do čeho jdete, je to (často) lepší. :) Následovalo několik rychlých obratů a zatáček, a já najednou nevěděla, kde mám hlavu, nohy, kde tělo a kde zbytek mě celé. To byl nový pocit naprosté ztráty kontroly! A žaludek začal protestovat, že na takové pokusy fakt není zvyklý, ani zvědavý. :)

To už ale byl čas k návratu do pozemského života a já věděla, že nadhled střídající se s pocity nevolnosti a ztráty kontroly prostě k životu patří. A je fajn si to připomenout. I když život se umí velmi dobře ohlásit sám - když nám pod tíhou každodenních povinností nadhled a veškerá opora zmizí neznámo kam.

Proto je pro mě důležité mít v životě inspirativní místa a lidi, s nimiž si můžu načerpat ten nakažlivý pocit svobody a radosti z práce do zásoby, abych už nikdy nezapomínala, co na svojí cestě opravdu chci dělat, a co už ne.

Podobně jako Martin a Tomáš.

Autor: Martina Burýšková | čtvrtek 23.6.2022 11:19 | karma článku: 8,84 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 130x
Jsem žena, která miluje tvorbu, psaní, inspirativní příběhy, tanec, zpěv, jógu... K životu potřebuji přírodu, slunce, krásu, kvalitu, péči o sebe a své zdraví a blízkost milovaných lidí.

Seznam rubrik